Blog

De trotse kleuren van Oekraïne

Verbijsterd ben ik door de verhalen en beelden van de gruwelijkheden van de oorlog in Oekraïne die dagelijks via televisie en internet langskomen. Het is gewoon niet te bevatten wat een verschrikkelijke oorlog er woedt niet zo heel ver bij ons vandaan.

Wat me opvalt is dat ik de blauwgeel gekleurde banen van de Oekraïense vlag nu echt overal zie. Bij ons gemeentehuis, bij winkels en bedrijven, de vlag wappert zelfs bij mijn buren in de tuin. Ik las dat er een ware run op de Oekraïense vlag is ontstaan. Bij de Dokkumer vlaggencentrale krijgen ze zelfs honderden bestellingen per dag binnen.

Dat laat wel zien hoe betrokken iedereen zich voelt bij deze oorlog. We willen laten zien dat we solidair met het Oekraïense volk zijn door letterlijk de vlag voor hun uit te hangen.

Dat raakt me enorm en tegelijkertijd maakt het mij als kleurexpert ook heel erg nieuwsgierig naar de oorsprong en betekenis van de kleuren van deze vlag.

Bron: Pixabay

Kleurensymboliek

Al sinds de middeleeuwen worden door landen vlaggen met de eigen kleurensymboliek gebruikt. Het veroveren van de vlag op de vijand stond symbool voor de overwinning. De kleuren vertellen iets over de cultuur van het land. De kleuren symboliseren niet alleen de identiteit,maar ook de onafhankelijkheid van een land.

De vlag van Oekraïne

De kleuren blauw en geel zijn al eeuwenlang met Oekraïne verbonden, al heette het land vroeger Galicië-Wolynië. De vlag had toen een wapenschild met een gouden leeuw op een blauwe achtergrond. Deze kleurencombinatie behoort tot de oudste van Europa.

Sinds de onafhankelijkheid van de Sovjetunie in 1991 voert Oekraïne de huidige blauwgele vlag. De bovenste blauwe baan staat voor de blauwe lucht en de onderste gele baan voor de uitgestrekte graan- en zonnebloemvelden van Oekraïne.

Bron: Uit de film Everything is Illuminated, waarin een jonge joods-Amerikaanse schrijver gaat op zoek naar sporen van zijn familie op het Oekraïense platteland.

De boodschap van blauw en geel

De combinatie geel en blauw is sowieso een opvallende kleurencombinatie. De kleuren zijn complementair, dat wil zeggen dat ze recht tegenover elkaar staan op de kleurencirkel. Maar er is meer. Deze kleurencombinatie maakt, ondanks dat de kleuren tegengesteld zijn, dat zij ook elkaar enorm versterken.

Bron: Pantone

Geel is de meest stralende en zichtbare kleur van het spectrum. Geel is vrolijk, warm en hartelijk net als de zon. Geel is snel als het licht en staat ook voor het denken, het intellect. De kleur blauw staat voor de eindeloos blauwe heldere hemel, voor vrede, betrouwbaarheid en diplomatie.

Logo als vlag

Ook bedrijven communiceren door de vorm en kleuren van hun logo als vlag voor hun bedrijfsidentiteit. Kijk bijvoorbeeld naar Ikea. Zij verwijzen met het opvallende blauwgele logo naar de Zweedse vlag en hebben daardoor een hele herkenbare identiteit. En met het blauwgele kleurgebruik vallen ze extra op. Ze communiceren dat ze optimistisch, positief en betrouwbaar zijn als merk.

Bron: Ikea

Kleurentaal

Van alle vormen van communicatie is kleur de meest directe en tot de verbeelding sprekende vorm van taal. We begrijpen direct, al is het vaak op een onbewust niveau, wat kleuren ons vertellen.

Dus iedere keer als we de kleuren van de Oekraïense vlag zien zullen we de kleuren van de blauwe lucht en de eindeloze zonnebloemvelden direct herkennen.

Deze kleuren zullen deel gaan uitmaken van ons collectieve geheugen. De kleuren die staan voor optimisme en vrede. En dat is wat wij allemaal wensen voor de mensen Oekraïne.

Ontdek jouw kleuren

Als je merkt wat voor effect kleuren op je leven hebben, zul je ontdekken bij welke kleuren je je prettig voelt. Je zult deze dan steeds meer gaan toepassen in je leefomgeving. Met als resultaat een interieur dat past bij jouw persoonlijkheid en waar jij je helemaal thuis in voelt. En op die ontdekkingsreis wil ik je heel graag helpen.

Wil je eerst inspiratie opdoen? Neem dan eens een kijkje in mijn portfolio.

Kleuradvies bij jou thuis

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat kleur doet voor jouw interieur? Of wil je zien wat een kleur doet op jouw muur van je woonkamer, keuken of slaapkamer? Boek dan een kleuradvies aan huis.

Kijk hier voor meer informatie of maak direct een afspraak.

Wil jij ook meer kleur in je interieur?

Lees dan mijn blogs. Ik schrijf over allerlei onderwerpen rond kleur. Over kleur in het interieur, de theorie van de kleurenleer, de kleurenpsychologie en over kleur en onze zintuigen. Kortom, eindeloos veel onderwerpen. Over kleur is zoveel te vertellen.

Leuk als je hieronder een reactie op mijn blog achterlaat.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *