Blog

Haal de lentezon in huis met geel

Vier de lente met de kleur van het licht

191F935F-B6D8-4F3F-9872-BC125132C05BVandaag, donderdag 21 maart, is het lente, en ….. het is ook Internationale Kleurendag (Association Internationale de la Couleur, AIC) en dat is zeker niet toevallig. Want vandaag vieren we de terugkeer van de zon en het licht! En licht is kleur.

En wat past daar nu beter bij dan de kleur geel. De kleur die het dichtst bij het licht staat en waardoor het lijkt of de zon altijd schijnt. Een stralende kleur die onbegrensd is en het licht wil verspreiden. Geel is de kleur die licht en ruimte creëert!

Geel de meest zichtbare kleur in de natuur

Vorige maand zagen we de fleurige gele winterakoniet al opkomen in de sneeuw en nu zien we overal de narcissen en de krokussen blij stralen in de lentezon. In de natuur zien we dat geel de kleur is die aandacht vraagt en ons alert maakt.

Kleur van feest, de vrede en kennis

Geel is ook de kleur van vrede, meditatie, kennis en intuïtie. In India is geel voor de Hindoes een heilige kleur, de kleur van de god Vishnu en draagt men geel om de lente te vieren. In China staat geel voor geluk en vooruitgang en was de kleur vroeger alleen voorbehouden voor kleding en gebouwen van de keizerlijke familie.

Het fysieke effect van geel

Bij ons in het westen wordt geel ook de kleur van de kennis en het intellect genoemd. Het  stimuleert het centraal zenuwstelsel, waardoor we aandachtiger en alerter worden.

Geen populaire kleur

Toch heeft onderzoek aangetoond dat wereldwijd weinig volwassenen geel als lievelingskleur hebben, zeker in het westen. Geel wordt hier ook vaak geassocieerd met plastic,  goedkope spullen en fastfood.

Maar ik wil hier toch een lans breken voor geel. En zeker in het interieur. Een zachtgele verf op de muur brengt meteen warmte in huis. Ral 9010 is niet voor niets de meeste favoriete ‘witte’ kleur in Nederland.

Geel in het interieur

BB9BDD30-A09C-46B2-A75F-B46EE165F4BEOmdat geel zo opvalt is het belangrijk om goed te kijken voor welk soort geel je kiest. Kies je voor een opvallende en felle citroengeel die je ruimte laat stralen of juist voor een zachte en warme gele pastelkleur voor een warm en comfortabel effect? Het is helemaal afhankelijk wat je met je ruimte wilt bereiken.

Een warm en smakelijk mosterdgeel voor de eetkamer geeft energie en bevordert de eetlust. Wil je een ruimte juist wat oppeppen, zoals bijvoorbeeld een studeerkamer, kies dan voor een stimulerend heldergeel. Dit activeert ons zenuwstelsel zodat we aandachtiger worden en onze creativiteit en spontaniteit voelen stromen.

Geel combineren met andere kleuren

Geel is met heel veel kleuren te combineren. Denk aan warme tinten zoals chocoladebruin, oranje en rood, maar ook warm wit. Geel past in vele interieurs of het nu een klassiek, modern of landelijk interieur is. Geel is een fantastische veelzijdige kleur waar we blij en gelukkig van worden. Wie wil dit nu niet!

Ontdek jouw kleuren

Als je merkt wat voor effect kleuren op je leven hebben, zul je ontdekken bij welke kleuren je je prettig voelt en deze steeds meer gaan toepassen in je leefomgeving. Met als resultaat een interieur dat past bij jouw stemming en persoonlijkheid en waar jij je helemaal thuis in voelt. En hierbij wil ik jou heel graag helpen met een kleuradvies voor je huis.

Waarom ik dit met je wil delen

Omdat ik deze kennis met je wil delen blog ik regelmatig over kleur. Niet alleen over hoe we kleur in ons interieur kunnen toepassen, maar ook hoe we kleur kunnen inzetten om een blijer en gelukkiger mens te worden.

Ik ben heel erg benieuwd wat jou ervaring is met de kleur geel. Do you love it or hate it? Laat hieronder een reactie achter.

Een gedachte over “Haal de lentezon in huis met geel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *