Blog, Tips

Het geheim van de kleur oranje + 5 feestelijke oranje tips voor je interieur

Oranje, you love it or you hate it

Als je aan mensen vraagt wat ze de mooiste kleur vinden dan is de volgorde meestal: blauw, rood, violet, groen…. en dan pas oranje. Oranje komt er helaas heel wat bekaaid van af. Je vraagt je af waarom deze kleur zoveel minder populair is dan de andere kleuren.

Oranje roept sterkte emoties op

foto koningsdag feestMensen associeren oranje meestal met hele sterke emoties. Vreugde en blijheid, de kleur van feest en ons koningshuis, maar ook als goedkoop en kinderlijk. De kleur van goedkope producten en aanbiedingen. En als signaalkleur, denk aan waarschuwingsborden en beschermende kleding van wegwerkers en overalls van gevangenenen. 

De psychologische werking van oranje

Oranje is een mengeling is van rood en geel. In de kleurenpsychologie wordt rood gezien als de meest activerende kleur en geel de kleur van het licht van de stralende zon. En oranje is daar een blije mix van. Het is de kleur van rijp fruit, energie, warmte, feest, levendigheid en communicatie.

Oranje is een felle en opvallende kleur, die je activeert en enthousiast maakt en die bovendien je creativiteit stimuleert en je zelfvertrouwen geeft. Ik heb zelfs gehoord dat mensen die een presentatie moesten geven zich gesterkt voelden als ze oranje droegen. 

Maar waar komt de naam oranje eigenlijk vandaan?

Ons koningshuis dankt zijn naam aan de Franse stad Orange in Zuid-Frankrijk, het centrum van de sinaasappelhandel. In 1544 erfde Willem van Nassau deze stad van zijn neef en werd hij prins van Orange of wel Oranje🍊.

De oranje vruchten kwamen trouwens in de 11e eeuw vanuit China naar Europa, de naam verwijst dus naar de vrucht en niet naar de kleur.

Oranje in het interieur

foto jaren 70 interieurOranje was in de jaren ‘70 een hele hippe en opvallende kleur in het interieur. Van broodroosters en fluitketels tot bankstellen, alles was zo’n beetje oranje.

Zo erg als het toen was zal het wel nooit meer worden. Maar oranje blijft altijd weer terugkeren in het interieur. Ik heb al verschillende malen een oranje kleuradvies gegeven aan mijn klanten. Zij zijn er dol op.

Een fantastische kleur voor je interieur

Oranje blijft een geliefde kleur in de interieurs, van fel oranje tot het warme aardse van terracotta.foto flexa cf19

En daarom wil ik hier toch echt een lans breken voor oranje, want het is een fantastische kleur voor je interieur die je op vele manieren kunt toepassen. Oranje fleurt een saai interieur helemaal op en brengt de zon in huis.

Oranje mijn grote liefde

foto oranje lougestoelOranje is een van mijn lievelingskleuren. Ik gebruik de kleur vaak in mijn kleding, een leuke sjaal of trui, maar ook in mijn interieur. Mijn meest favoriete stoel in huis is deze oranje loungestoel van leer. En zeg nou zelf, dit is toch heerlijk relaxen zo met een boek op schoot.

Oranje brengt mijn interieur helemaal tot leven.

5 tips voor het toepassen van oranje in je interieur

Zou jij ook wel meer oranje je huis willen, maar vind je het lastig om de kleur in je interieur toe te passen? Daarom krijg je hier van mij 5 oranje interieur tips!

 1. Wil jij een warm, comfortabel en rustgevend effect bereiken in je woonkamer? Kies  dan de aardse varianten van oranje zoals terracotta, zacht perzik, koraal of een roestkleur. 
 2. Pas op met fel oranje in je interieur, een hele muur kan behoorlijk dominant en intens overkomen. Voor een krachtige boost in je interieur kun je beter accessoires, zoals kussens, gordijnen kiezen. Wil je toch fel oranje, kies dan liever een kleine wand als opvallende accentkleur.
 3. Heb je een kamer op het noorden? Kies dan oranje. Oranje creëert hier een warm en vriendelijk gevoel en maakt de ruimte lekker licht en zonnig. Kies voor een frisse of heldere pastel oranje. 
 4. Heb je een kamer op het zuiden met veel zon en licht? Kies dan voor zachte en subtiele krijtachtige oranjetinten. Deze tinten zorgen voor een kalme en rustgevende sfeer.
 5. En heb je een opstandige puber in huis? Kies dan voor een frisse en vrolijke oranje kleur op hun slaapkamer, dit heeft een super positief effect op hun humeur;-)

En wat vind jij van de kleur oranje?

Do you love it or do you hate it? Of pas je het misschien al toe in je interieur? En waar dan? Ik ben heel erg benieuwd wat jij vindt en lees hieronder graag jouw reactie. 

En maak er morgen een kleurrijke koningsdag van!

Mijn blogs

In mijn blogs vertel ik over de invloed van kleuren op onze emoties, ons functioneren, waarom kleur heel persoonlijk is en we kleuren vaak associëren met gevoelens en emoties. Met kleur kun je zoveel meer uit jezelf halen en kun je je creatieve proces weer op gang brengen. Kleur brengt ons letterlijk tot leven.

Wil jij ook meer weten over kleur? Of hulp bij het kiezen van kleur voor je interieur? Of lijkt het je leuk om aan een workshop over kleur mee te doen? Neem dan gerust contact op.

2 gedachten over “Het geheim van de kleur oranje + 5 feestelijke oranje tips voor je interieur”

 1. Hallo Agnes,
  Helemaal vrolijk werd ik van je blog. Heel herkenbaar wat je schrijft. Oranje is al zolang ik me kan herinneren 1 van mijn lievelingskleuren. In mijn praktijkruimte heb ik ook gekozen voor oranje accenten. In onze woonkamer hadden we donker oranje eetkamer stoelen. Toen ze versleten waren hebben we ze vervangen voor linde groene stoelen. Prima stoelen, prima kleur maar ik word er niet blij van… Dus ja oranje in je huis, kleding, praktijk…het maakt me blij!

  1. Hoi Yvonne,
   Dank voor je leuke en spontane reactie op mijn blog, dat spontane hoort natuurlijk ook helemaal bij de kleur oranje 🍊!
   Leuk dat je net als ik dol bent op oranje.
   En wat fijn die oranje accenten in je praktijkruimte. Alleen al kijken naar deze kleur wordt je vrolijk en blij.
   En met lindegroen heb je niets? Het is juist wel weer een prachtige combinatie met oranje.
   Een tip: je kunt je eettafel natuurlijk ook opfleuren met oranje accenten, zoals placemats of een mooie oranje vaas met een fleurig boeket met oranje en groene tinten.
   Geniet van alle kleuren en een hele mooie dag ☀️.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *