Blog

Heb je behoefte aan gezelligheid en warmte in je huis? Kies dan voor bruin!

Er is geen andere kleur die het gevoel van huiselijkheid, gezelligheid en geborgenheid meer oproept dan de kleur bruin.

Bruin is de kleur van traditie en nostalgie

Bruin is de kleur van de aarde en de goede dingen van het leven. Denk maar eens aan heerlijke chocolade, koffie of een geurig versgebakken brood.
Heel veel ambachtelijke bedrijven zoals bakkers, schoenmakers, antiquairs en delicatessenwinkels hebben vaak een bruin interieur. En dat is niet voor niets.

Bruin in de oertijd

Mensen voelen zich veilig en op hun gemak in een bruin interieur. Waarschijnlijk is dit al ontstaan toen we nog in grotten woonden. De enige plek waar we veilig waren voor roofdieren. En dat gevoel zit diep verankerd in ons oerbrein.

In die grotten ontstonden ook de eerste menselijke kunstwerken met bruine pigmenten. IJzeroxiden ofwel okers behoren tot de meest voorkomende stoffen in aardoppervlak. De eerste warme aardepigmenten die de mensen gebruikten om te schilderen.

Wat is bruin eigenijk voor een kleur?

Bruin is een warme kleur vanwege de rode ondertoon. Bruin ontstaat als je de drie primaire kleuren cyaan, geel en magenta met elkaar mengt. Door het toevoegen van meer geel, rood, wit of zwart krijg je eindeloos veel variaties bruintinten. Van het lichtbruine kaki naar het warme oranjebruin van terracotta of van het bruinrode mahonie naar het diepe bruin van pure chocolade.

Bruin de kleur van armoe en nederigheid

Bruin roept vaak negatieve associaties en gevoelens op. Omdat bruin geen heldere kleur is kan het ook zwaar, saai en levenloos overkomen. Zoals de kleuren van aarde, dode bladeren, modder en poep.

In vroegere tijden was bruin dan ook een kleur van nederigheid en armoede. Bruin werd vooral gedragen door landarbeiders en monniken. Uitbundige kleuren waren alleen voorbehouden aan de rijken, omdat de grondstoffen om kleur te maken heel erg kostbaar waren.

Bruin in het interieur

Wie krijgt niet dat heerlijke nostalgisch warme gevoel van een bruine kroeg of een gezellige keuken.

Bruin past ook heel goed bij een chique, klassieke en elegante uitstraling.
Door het bewust toepassen van de kleur bruin in je huis kun je je gevoel van innerlijke kracht en support versterken. We voelen ons er thuis bij.

Bruin is een prima kleur voor je woonkamer of slaapkamer, maar ook voor bijvoorbeeld een luxe badkamer. En wat denk je van het toevoegen van warme materialen zoals leer of hout?

Bruin anno 2021

Bruin staat voor solide en betrouwbaar, verwarmend en comfortabel, stevig en gegrond.

En … het is weer helemaal terug van weggeweest!

Flexa heeft Brave Ground zelfs uitgeroepen tot de Kleur van het jaar 2021.

Ontdek jouw kleuren

Als je merkt wat voor effect kleuren op je leven hebben, zul je ontdekken bij welke kleuren je je prettig voelt. Je zult deze steeds dan meer gaan toepassen in je leefomgeving. Met als resultaat een interieur dat past bij jouw persoonlijkheid en waar jij je helemaal thuis in voelt.

En hierbij wil ik jou heel graag helpen.

Waarom ik dit met je wil delen

Omdat ik deze kennis met je wil delen blog ik regelmatig over dit onderwerp. Niet alleen over hoe we kleur in ons interieur kunnen toepassen, maar ook hoe we kleur kunnen inzetten om een blijer en gelukkiger mens te worden.

Wil jij ook meer kleur in je interieur? Of wil je meer weten over de invloed van kleur?

Laat dan hieronder een reactie achter.

2 gedachten over “Heb je behoefte aan gezelligheid en warmte in je huis? Kies dan voor bruin!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *