Blog

Kleurenpsychologie

Door kleur krijgen we bepaalde gedachten of herinneringen. Kleur drukt fantasieën en wensen uit en veroorzaakt emotionele reacties. Bij rood en oranje denken we aan zon, bloed en vuur en bij blauw en turquoise hebben we associaties met zee, ruimte en vakantie.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen warme kleuren, zoals geel en oranje, associëren met positieve en persoonlijke gevoelens zoals vriendschap en blijheid. En hele sterke emoties, zoals woede en liefde associëren we bijna altijd met rood. Bij zwart denken we vaak aan dood, angst en haat. Hieruit blijkt wel dat we heel sterk op kleur reageren.

Zodra we bepaalde kleuren waarnemen leggen we direct onbewust associaties. Dat kan al in onze kindertijd zijn vastgelegd, maar ook cultureel of historisch bepaald zijn. Als jou bijvoorbeeld als kind is geleerd dat de kleur oranje staat voor feest op Koninginnedag, dan zul je als volwassene ook deze associatie maken.

Kleur is ook heel persoonlijk. En we hebben allemaal wel een favoriete kleur of een kleur die ons tegenstaat.

Er gaat dus een hele wereld schuil achter kleur die we deels hetzelfde en deels heel persoonlijk ervaren. In mijn workshops laat ik je daarmee kennismaken en kun je met kleur experimenteren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.