Blog

Onze zintuigen

Kleur stimuleert onze zintuigen

Om te overleven moeten we bepaalde voorwerpen of waarschuwingssignalen kunnen identificeren, of die nu dierlijk, plantaardig of mineraal zijn. Kleur vormt een integraal onderdeel van dat identificatieproces.

Van alle vormen van non-verbale communicatie is kleur de meest directe methode voor het overbrengen van boodschappen en betekenissen.

Kleur stimuleert de andere zintuigen en werkt er synergetisch mee samen, abstraheert concepten en gedachten, drukt er fantasie├źn of wensen mee uit of roept andere tijden of plaatsen en herinneringen op.

Kleur heeft ook invloed op reuk en smaak. Bij het zien van kleur wordt ook het smaak- en reukcentrum geactiveerd, bijvoorbeeld bij het zien van groen kan je de geursensatie van gras krijgen en bij zure citroengeel loopt het water je in de mond.

Er zijn mensen die zelfs cijfers en letters in bepaalde kleuren zien, dit verschijnsel heet Synesthesie, wij hebben hier allemaal wel een lichte vorm van.

Kleur heeft dus een grote invloed op ons gevoel en gedrag. En voor iedereen is dat ook weer anders. In mijn workshops komt dat allemaal aan bod en kun je het zelf gaan onderzoeken.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.